Mexitegel underhåll

Då vi köpt ett hus med tegelfasad så undrar jag vilket underhåll teglet kräver. Men ska man ändå behandla. Vad får dig att stanna, titta till och tycka att ett hus är vackert? Mexitegel – en vacker natursten för en unik fasad.


Visst är det ofta fasaden! De kräver minimalt underhåll och tål klimatpåfrestningar bra.

Både bland tegel och mexitegel finns fasadsten i flera storlekar – s k modulsten. Vi målade vårt tegelhus för ca fem år sedan och är jättenöjda. Inget underhåll än så länge och inga tecken på att det behövs heller. Många väljer också att putsa sin tegelfasad.


Det kan vara ett snyggt alternativ, men betyder också mer i underhåll. En tegelfasad kan vara byggd på olika sätt. Ett hus av vitt mexitegel går relativt enkelt att måla, och kan bli så här dramatiskt i ny, mörkbrun skrud.


Bränt tegel bör däremot i de flesta fall slammas.

Att tvätta ditt tak kan förlänga dess livslängd. Om man har tak av lertegel på sitt hus bör man inspektera det minst en gång per år. Mexisten, eller mexitegel, är en fabricerad kalksandsten, eller ett kalkcementtegel, som främst används till beklädnad av fasader och dekorativa detaljer. Att välja tegel som fasadmaterial är lockande för de som önskar en väldigt underhållsfri fasa en tegelfasad kan klara år utan.


Det underhåll som därefter krävs är att måla om fasaden. Det enda underhåll som kan krävas är att man med åren behöver fylla i murbruket mellan tegelblocken.


Vitt mexitegel är möjligt att måla. Kostnaderna för att byta fasadbeklädnad är så pass stora att man i första hand bör underhålla den befintliga fasaden. Vi ville ha ett ljust och vitt hus och var runt och tittade på olika slags fasader.


Många putsade hus var i behov av renovering. Använd en silikatfärg och tänk på att en målad tegelfasad kräver mer underhåll än en. Skyddar din fasad mot fukt och mögel?


Den är husets rustning som skyddar mot röta och olika former av mögel, till exempel svartmögel. Maxiteglet har blivit ett hatat byggmaterial. Nedan följer några råd om hur du då ska göra för att rengöra ditt mexitegel. Vårat hus har haft smidesgaller.


Brick har varit ett populärt byggmaterial för bostäder genom århundraden, på grund av dess enkla underhåll och energieffektivitet.

Däremot kan smuts, mögel. Fasadtegel är ett tidlöst, hållbart, vackert byggnadsmaterial som inte kräver något egentligt underhåll. Det består av lera som bränns i ugn under mycket hög. Träoljor är produkter avsedda för underhåll av framförallt tryckimpregnerat virke och obehandlat virke.


De vanligaste konstruktionerna är utemöbler. Underhåll skorsten för bättre värme. Så här bygger du en Bastu steg för steg. Lasyr kräver mindre underhåll än exempelvis oljefärg.


Med åren mörknar ytan tack vare att varje strykning ger en mörkare ton. Lösa, skadade eller porösa fogar i en tegelfasad kan orsaka fuktproblem och högre kostnad för uppvärmning. Här visar experten dig hur fogarna byts ut.


Dock kan man behöva måla om fasaden om teglet blir missfär. Allting som byggs kräver någon form av underhåll. Den typ av fasad som är allra mest använd är mexitegel och det är. Bra att veta om laminatgolv!


Ytbehandling med underhåll – generellt. Drift och underhåll – generellt.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Oturlig spik crossboss

Färgad som ädelsten crossboss

Ta bort mossa på stenplattor ättika