Omvandlade bergarter

GRÖNSTEN betecknar måttligt omvandlade basiska bergarter (gabbro, diabas eller basalt), vilka ofta har en mörkt grönaktig färg. Namnet kommer från de grekiska.


Sedimentära, metamorfa och magmatiska bergarter omvandlas genom påverkan av högt tryck och hög temperatur, metamorfos, till metamorfa bergarter. Ett samlingsnamn för basiska, äldre, omvandlade bergarter är grönsten.


Dessa består i huvudsak av mörka mineral såsom amfibol, pyroxen, olivin och mörk glimmer.

Erosionsprodukterna transporteras ut i havet och bildar sedimentära bergarter. Dessa i sin tur omvandlas genom tryck och värme till metamorfa bergarter djupt nere i. Kvartsit, en metamorf bergart. Omvandlade bergarter, Orogen metamorfos, Pyrometamorfos, Regionalmetamorf bergart, Regionalmetamorfa bergarter. Bergarter som är relativt lite omvandlade är arkos (fältspatsandsten), kvartsit, gråvacka, kalksten och skiffer.


Inom de mer omvandlade leden uppträder. Ursprungsbergarten, eller protoliten, omvandlas till en metamorf bergart till följd av att temperatur- och tryckförhållandena i omgivningen ändras.

Metamorfa bergarter är genom olika processer omvandlade bergarter t. Sedimentära jordar kallas de jordar som har en jämnstor homogen kornstorlek. De olika bergarterna fördelar sig på hela.


Oomvandlade till helt omvandlade bergarter. I Svartåmyran finns ett 5meter brett band av basiska, omvandlade sedimentära bergarter av gnejsigt utseende. Det finns också inslag av vulkaniska bergarter. En bergart är det som bygger upp berggrunden.


Bergarterna är ljusare till färgen, grå eller röda, graniter är vanliga. De tre typerna av bergarter kan omvandlas till varandra i ett geologiskt kretslopp.


En viktig del i detta kretslopp är vittring. Granit är beteckningen på bergarter som kommit upp från jordens inre och omvandlade bergarter av dessa.


Färgen kan variera från grått via blåbrunt till rött. Bildas när andra bergarter omvandlas nere i jordskorpan. Vanligen ett randigt utseende.


Magmatiska bergarter Översikt Magmatiska bergarter bildas då en magma, dvs en flytande bergartssmälta, avkyles och kristalliserar. Genom att såsom i kompendiet.

De omgivande bergarterna är omvandlade marina sediment och vulkaniska bergarter så som Basalt och Andesit med mindre mängder Ryolit och Dacit. Metamorfosen innebär i princip att mineral omvandlas och nybildas utan att bergarten ändrar sin bruttokemiska sammansättning. Berggrunden kan tyckas beständig för oss människor med vår korta livslängd. Men bergarter bildas, omvandlas, bryts ner och bildas ständigt på nytt.


Almesåkraformationen är en serie av sedimentära och omvandlade bergarter främst kvarsiter, konglomerat och lerskiffrar. Området är väl värt att besöka. Johan Nyberg, neurolog vid Stortorgets Neurologmottagning i Helsingborg, svarar här på vanliga frågor om kronisk migrän. Diabasen är en magmatisk bergart och kallas även för en gångbergart eftersom magman trängt upp i gångar i det befintliga berget.


De kallas också omvandlade bergarter. Att bara fem procent av jordskorpan är av sedimentär bergart beror på att dessa bergarter genom tektonik omvandlas till andra typer av bergarter.


Läran om jordskorpans uppbyggnad och de processer som bildar och omvandlar bergarter. Bergkristall, kristalliserad kvarts med väl utbildade kristallytor.


Lägg därtill att bergarter kan både metamorferas lite i sin struktur av rörelser i skorpan och även omvandlas kemiskt och det blir nästan alltid omöjligt. Den ansluter till Kullahalvöns sedimentära bergarter i söder men stupar i övrigt direkt ned i havet.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Oturlig spik crossboss

Färgad som ädelsten crossboss

Ta bort mossa på stenplattor ättika